Vis in zoutkorst

Vis in zoutkorst

‘Branzino al sale’

Alleen al het openbreken van de zoutkorst bij het serveren, is een feestje! Het is niet een typisch Sardisch gerecht, maar wij hebben dit wel daar ontdekt, en mijn ‘nonni’ eten dit minstens 1x per week.
Mijn favoriete kok: Miljouschka, heeft dit gerecht meegenomen in haar kookboek.

De zeebaars is het belangrijkste ingrediënt: Zorg dat je dit bij de juiste visboer haalt! Vraag ook de zeebaars niet te ontschubben, anders trekt het zout teveel in de vis.

Ingrediënten
Zeebaars 1 grote, bij voorkeur.
Citroen 1 stuk in plakjes gesneden of gebruik de schil van een biologische citroen.
Zout en peper as always!
Zeezout 1,5 kilo (fijn en niet grof)
Eieren 5 stuks, scheiden en wit behouden.
Bladpeterselie 1 bos, fijngehakt (dille, tijm of rozemarijn mag er ook bij)

Avanti!
We verwarmen de oven voor op 200 graden. De zeebaars maken we schoon door de ingewanden te verwijderen. Meestal krijg je deze al schoon mee maar je weet nooit. De vis spoel je schoon onder koud stromend water en dep je droog met keukenpapier. De zeebaars vul je met kruiden naar smaak, zoals bladpeterselie of dille en plakjes citroen. Natuurlijk (de binnenkant!) op smaak brengen met peper en zout.

Dan komt het zware werk; het kloppen van de eiwitten. Wij laten de sterkste van de familie dit doen, omdat je snel moet roeren. Het wordt dan een beetje schuimachtig en is pas goed als je de schaal ondersteboven kan houden boven je hoofd zonder dat het eruit loopt. Altijd een spannende proef! Hierna meng je het met de 1,5 kilo zout.
Mocht je dit gerecht nou echt vaker maken, is het ook leuk om een deel van de kruiden ook door het eiwit en zout te mengen.

Leg de vis op een bakplaat of in een ovenschaal en breng het schuim eroverheen aan. Zorg dat het schuim de vis goed en evenredig bedekt, niet te dik anders gaart de vis niet goed. In de oven wordt de korst hard en licht bruin.
Plaats de vis midden in de oven en bak in ongeveer 35 minuten gaar. Rond de 30 minuten even checken of de kleur niet te donker wordt; het mag best bruin donkerbruin worden.

A Tavola! Dan begint het feestje. Neem de visschaal mee aan tafel en breek voorzichtig dan mes en vork de korst. Maak de vis vrij van de korst. Schep de stukjes vis, zonder vissengraat, op ieders bord.


Koop de bijhorende producten

Op de hoogte blijven?

Meer berichten

Lees nog meer berichten!

Hoe kies je het perfecte kerstpakket?

Het kiezen van het perfecte kerstpakket kan soms een uitdaging zijn, vooral als je op zoek bent naar iets speciaals en unieks. Dit jaar willen we je enkele waardevolle tips bieden om je te helpen bij het selecteren van het ideale kerstgeschenk. Ontdek waarom ‘De basis van de Sardijnse keuken’ het juiste geschenk is waar…

Laden…

Er is iets fout gegaan. Vernieuw de pagina en/of probeer het opnieuw.

Geef een reactie