Een echt, goede Italiaanse pasta-saus is helemaal niet moeilijk;
ik leg het je stap voor stap uit.
Helaas doen de meeste Nederlanders dit toch echt fout….zo krijg ik regelmatig bij vrienden of Nederlandse familie deze pasta toegediend met erwtjes, courgette en champignons….. ‘Hoe maak jij spaghetti bolognese dan? ‘
In ieder geval zonder ketchup of chilisaus! Mocht je dit erbij willen doen dan heeft mijn opa een boodschap voor je: “Pak het scherpste mes uit de keuken, houdt deze tegen je borst en werp jezelf zo hard als je kan tegen de grond!”. Excuses voor het grof taalgebruik, maar hij zegt het echt.

Ingrediënten
Rode wijn Een goede fles op kamertemperatuur
Olijfolie extra vierge, om in te bakken
Roomboter 1 klontje.
Ui wit, rood of sjalotje naar eigen keuze. 3 stuks.
Knoflook 2 teentjes.
Tomatensaus Barilla Basilicum 1 pot & Barilla tomatensaus 1 pot
Spaghetti 1 pak Barilla Nr.5
Bouillonblokje 2 stuks
Gehakt 300 gram van een keurslager.
Pak een grote pan om in te bakken en zet deze heel laag op het vuur.
Zorg ervoor dat de uitjes op kamertemperatuur zijn zodat ze niet te hard zijn. Snijd deze fijn samen. Plet de knoflook met schil. Ondertussen doe je een scheut olijfolie in de pan en een klein klontje roomboter. Als dit een klein beetje verhit doe je de uitjes en knoflook erbij. Het vuur niet te hard anders branden ze snel aan. Zorg ervoor dat je de ui een lange tijd, heel rustig fruit als je dit te kort doet is de ui vaak nog hard. Dit is echt de basis dus blijf erbij en roer met liefde om. Zodra de uitjes en knoflook lekker zijn gefruit, doe je het gehakt erbij. Houd je van lekker pittig, snijd dan een rood pepertje fijn en gooi deze bij de ui.
Tip: laat het gehakt op tijd ontdooien zodat dit niet hoeft met behulp van de magnetron – Doodzonde.
Het gehakt bak je mee met de uitjes tot het lichtbruin is (ik wil geen rood meer zien), ondertussen breng je het op smaak met peper en zeezout. Zet een grote pan met water op het vuur (grote vlam) zodat deze kan gaan koken. Als het gehakt mooi bruin is, gooi je er de potjes rode saus en basilicum bij. Mijn voorkeur is een kleine pot Barilla Basilicum en een grote pot Barilla tomatensaus. Roer in de pan alles door elkaar zodat het al lekker begint te ruiken. Gooi een lekkere scheut rode wijn door de pastasaus heen en laat deze goed dampen, zo komt de smaak van de rode wijn er goed in en de alcohol verdampt. Als het water aan het koken is, gooi er dan een 1 bouillon blokje in, deze wordt meteen opgenomen en daarna doe je ook de spaghetti (Barilla Nr 5) in het kokende water.
Ondertussen proef je een beetje van de rode saus en kijk je of er nog een beetje peper en/of zout bij gedaan moet worden zodat de pastasaus perfect wordt. Blijf af en toe roeren zodat het lekker blijft ruiken en de smaken mengen, ook in de pan met spaghetti zodat er geen stukjes aan elkaar blijven kleven en je harde uiteindes krijgt. De spaghetti is pas goed wanneer deze ‘al dente’ is, dus beetgaar. Dan haal je er snel de pasta uit en gooi je het bij de saus. Voorzichtig de saus door de spaghetti roeren en dan ben je klaar om te serveren. Serveer de spaghetti in mooie spaghetti bordjes, deze hebben een rand, zodat je de spaghetti makkelijker op je vork kan draaien. Lepel en mes blijven in de la.
Tip: Maak de rode wijn open voordat je gaat koken, dan kan die lekker luchten en komt die op smaak, ook neemt het dan sneller de temperatuur van de kamer aan.
Dek de tafel extra mooi en speciaal. Dek de tafel met één glas voor het water en één glas voor de rode wijn. Behoefte aan groente? Maak er een lekkere salade bij, gril een courgette of aubergine. Heerlijk voor ernaast, maar niet erin! Zet een kan water op tafel, mooie kaarsjes, zet Italiaanse muziek op de achtergrond, geraspte Parmezaanse kaas in een mooi schaaltje, een lekkere salade erbij, rooster wat brood of koop ciabatta. Buon Appetito!!
Nieuwste berichten in de blog
Asperges met fregola
Sardijnse Fregola met asperges
Fregola in tomatensaus
Fregola met tomaten
Fregola met kippenbouillon
Gaillina in brodo con fregola ‘Als je in Sardinië bij een vriend of familielid op bezoek bent en er een kip wordt gedood, moet je je zeer vereerd voelen’. De kip is een waardevol voedselproducent want ze legt eieren, dus wordt er niet vaak een kip geslacht, alleen bij hele feestelijke gelegenheden.Speciaal voor kerst, dus…