Attività

Strand

La Dolce Vita.

Van ver tot dichtbij, een paar activiteiten op één rij.


Oktober is het olijfseizoen!

Alle olijven worden geplukt waarna ze dezelfde week geperst worden voor de lekkerste olijfolie. Hierna mogen de bomen gesnoeid worden. De grote takken bewaren we voor de open haard en van de kleine takken maken we een brandstapel.

Langs de weg tref je in oktober volop wilde en geënte olijfbomen. Op eigen bodem tellen wij 228 olijfbomen. Wordt een echte Sardijn en maak het olijfolie proces van dichtbij mee!

Ben je je leven beu? Ontdek de buurt dan per fiets. Deze zijn te huur bij Di Stefano Garau. Oktober is de ideale temperatuur om te fietsen, dat wel. Echter zijn de Sardijnen niet gewend aan fietsers en zijn er ook geen aparte fietspaden. Zo trof ik 2 toeristen aan op de fiets, met bagage, op de snelweg, in een tunnel, waar ik 120 km per uur reed. Een eindje verderop zag ik een tankstation, waar het terras vol zat met bier en wijn drinkers om 11:00 uur ‘s ochtends. Kortom: fietsen doe je het veiligst in Nederland.

De mooiste stranden van de oostkust

Villaputzu bevindt zich vlakbij de stranden Spiaggia di Porto Corallo en Spiaggia di Porto Tramatzu. Leuke strandjes, ook om aan het eind van de middag een cocktail te drinken bij Vela Sport. Maar dit zijn echt niet de mooiste stranden….

Ontdek het onontdekte Murtas (Richting het noorden). Een privé strand van 7 km met prachtig helder water. Geen bar of strandbedjes te bekennen, soms niet eens een andere strandbezoeker. Heerlijk rustig en o zo mooi!

Of wil je juist een toeristisch strandje met lekkere bedjes en hippe tentjes? Rijd dan naar Costa Rei (naar het zuiden). Bezoek Iki Beach en Is Fradis. Op advies van Isabelle.

De natuur in? Breng een bezoek aan Baccu Locci, de Grand Canyon van Sardinië.
Rijd langs smalle wegen, door riviertjes, de bergen in waar je langs de weg geweldige bbq en picknick plaatsen tegen komt. Al jaren komen wij op deze plaats en het blijft iedere keer bijzonder om er te komen. Let op: BBQ-en mag niet zonder René of Opa Venerio i.v.m. brandgevaar.

Een stukje geschiedenis
Verder de bergen in geniet je van het allermooiste uitzicht en kom je langs de oude mijnen. Je treft oude vervallen gebouwen waar vroeger honderden mensen hebben gewerkt om lood, zilver, koper en ijzer te winnen. Er staan zelfs nog oude locomotieven en andere oude machines, erg mooi om te zien. Hier hebben bijna alle mannen uit de familie van mijn opa gewerkt. Opa zelf vanaf zijn 8ste, kan je het voorstellen? De nieuwe burgemeester heeft 1 miljoen uitgegeven om er een toeristische plaats van te maken met o.a. een nieuw gebouw. Er wordt hard aan gewerkt maar nog geen mens te bekennen!

Markt

‘Als marktman is Jens geboren..’.

Iedere dinsdagochtend is het van 09:00 tot 12:00 markt op het Piazza Leonardo Da Vinci in Villaputzu

Van verse olijven, ham en kaas tot ondergoed, tafelkleden en pannen.

Ontmoet de locals en drink voor of na je bezoek een drankje bij Café Via NazionAle.

Rocco Rosso in Arbatax

Deze rode rotsen vind je op ongeveer 1 uur rijden van Villaputzu in de stad Arbatax. Neem een duik, loop er rond of ga lekker lunchen in de haven.

Golf van Orosei

Nog beter: huur daar een bootje..
Zonder en met vaarbewijs huur je verschillende formaten boten. Vaar vanaf Arbatax naar het noorden richting de golf van Orosei.

Neem een goed gevulde koelbox, tas vol eten, een handdoek en zonnebrand mee. Als je het mij vraagt is dat het allermooiste gedeelte van Sardinië. Prachtige rotsen, helder water en in oktober is het water nog lekker warm.

Arbatax rocco rosso
Cagliari

Op één uur rijden vanaf Villaputzu zit je op een van de mooiste steden van Sardinie: Cagliari. De hoofdstad van Sardinië heeft veel te bieden.

Haal al je verse vis, groenten & kaas op de San Benedetto market.
Wandel door de kleine straatjes, tussen het hangend wasgoed van de locals.
Bezoek de mooiste plekjes met een fietstocht.
Winkel in de drukke straten bij Lui Jo, Zara en La Rinascente.

Wijnproeven sella en mosca

Wijnen wijnen wijnen

Als echte, geen wijnkenner, is het alleen maar leuker om te proeven. Wil je opzoek naar een echt wijnhuis? Google op: Azienda Vitivinicola. Dat zijn de wijnboerderijen waar je op de echt ambachtelijke Sardijnse wijze, wijn kunt proeven; in de garage uit witte plastic bekers. Pluspunt: vaak zijn dit biologische wijnen.

In de buurt van Cagliari zitten 2 hele goede wijnhuizen:
Agriolas. Persoonlijk mijn favoriet en deze zijn sinds kort ook te koop via Gall & Gall. Het wijnhuis zelf hebben wij nog niet bezocht, dus kan ik niet veel over vertellen.
De tweede is Dolia Nova, een wijnfabriek waar je wijn kun tanken #instawaardig.

Rij je naar Alghero, breng dan zeker een bezoek aan Sella&Mosca. Dit was een van onze leukste ervaringen.

In the blue zone, treft je de Cannonau druif. Nepente di oliena heeft hier een heerlijke wijn van gemaakt. Vanaf Villaputzu is dit ongeveer 2 uur rijden, maar ideaal om goedkoop heerlijke wijn in te slaan!

Op zoek naar likeuren? Naast Limoncello en Mirto heb je nog vele Sardijnse likeuren van o.a. sinaasappels en mandarijnen. De beste makers hiervan zitten vlakbij, in Muravera: Bresca Dorada. Wil je een proeverij of rondleiding? Geef dat even door en dan gaan we dat regelen!