When life gives you lemons


weetje: In Zuid-Sardinië noemen ze limoncello: Limoncino

‘Ik heb biologische citroenen nodig’, hoor ik iemand zeggen bij de groenteboer. ‘We maken onszelf nuttig tijdens de lockwown’. Certo signora! Vooral in de winter groeien er volop citroenen in Sardinië. Al tijdens het plukken ruiken je handen heerlijk.

Tip: vraag hulp aan iemand die nauwkeurig is met meten en afwegen. Daarnaast is het altijd gezellig om het samen te doen.

4 ingrediënten

  1. 15 Biologische citroenen, dit bepaalt heel de smaak. Spoel deze wel goed af, want voor transport worden ze alsnog chemisch bespoten.
  2. 1 liter pure alcohol, koop dit bij een drankhandel (geen ontsmettingsalcohol), of neem dit al mee tijdens je bezoek aan Italië.
  3. 600 gram kristalsuiker
  4. 1,5 liter water

Nodig
Dunschiller, weckpot, maatbeker, lege flessen en een trechter.

Let’s start

Schil de citroen zo dun mogelijk. De kunst is om zo min mogelijk witte huid mee te nemen, hierdoor wordt het namelijk bitter.

Neem de tijd om te schillen, tv uit & klets lekker bij. Blijf geconcentreerd op het schillen maar vergeet niet om ondertussen ook eens lekker een slokje van je wijn te nemen.

De citroenen zonder schil zou je in partjes kunnen snijden en bewaren in de vriezer. Dit ontdooi ik per portie en gebruik ik om in mijn water of thee te doen.

Hierna gaan de schillen in een grote weckpot en giet je de alcohol erbij.

Roer het door elkaar en maak de pot goed dicht.  Laat het 4 weken op een donkere, droge koele plek staat. Kelder of garage is bijvoorbeeld en goede plaats. Schud de pot af en toe rustig door elkaar.

4 weken later….

Breng het water in een grote pan aan de kook en voeg de kristalsuiker toe. Al roerend zorg je ervoor dat het water de suiker absorbeert en zo maak je suikerwater.
Laat dit afkoelen, je wilt geen warm water mengen met de alcohol.

Experimenteren

Bereken de inhoud van de fles en bepaal hoeveel % alcohol je zou willen toevoegen. Wij hebben gevarieerd van 20 tot 33% en na experimenteren vinden wij persoonlijk 23 % alcohol het lekkerst!

De weckpot met citroenschillen is puur alcohol met citroensmaak geworden. Dus is je fles 1 liter, schenk dan 23 cl alcohol in de fles. De rest vul je aan met suikerwater.

De flessen plaats je in de vriezer, koud is dit op zijn lekkerst.

Cin cin & deel jouw ervaring of tips hieronder!

Geef een reactie