Iglesias

Porto Flavia, Iglesias, Sardinië, Sardinie

Zuid westen van Sardinië

Weg van de massa. In de regio van Iglesias vind je verschillende bijzonderheden. Naast surfen in Chia of verse tonijn eten van Carloforte heb je ook Nebida, waar mijn opa is geboren en nog altijd graag over verteld: ‘Daar heb je de mooiste zonsondergang’. Opa, toen 7 jaar, was daar verliefd op Silvia, waarnaar mijn moeder is vernoemd.

Geschiedenis
Dit was de belangrijkste mijnstreek van Sardinië waar eeuwen steenkool, zwavel en mineralen werden gewonnen en wereldwijd vervoerd. Mijn opa heeft er nog samen met zijn vader en zijn opa in deze mijnen gewerkt. Toen de mijnen werden gesloten, viel de hele economie van Sardinië op zijn gat. Uit honger zijn toen mijn opa en zijn broers naar Duitsland en Nederland gekomen, net zoals duizenden andere mannen: de arbeidsmigranten. Je kunt op het eiland nog zoveel terugvinden van de mijnen. De opslaghuizen, katrollen en de geroeste locomotieven midden in de groene natuur met de bergen vormen een mooi contrast.

Nebida

Mijnen
Ontdek het verhaal van de echte Sardijnen door in de mijnen te duiken. Bezoek Museo delle Macchine da Miniera of bezoek Galleria Henry. Zo lang geleden zijn de mijnen nog niet gesloten en dit heeft alles voor Sardinië betekend!

Porto Flavia
Alleen te zien vanaf het water: Eerst word je betoverd door Cala Domestica, een prachtige baai met veel blauw en groen waarna je door de Grotta Azzurra kunt varen. Als je goed kijkt, heeft het gat de vorm van Noord-Sardinië. En dan gaan we de hoek om, naar het allermooiste, wat wat mij betreft op de UNESCO werelderfgoed lijst mag komen te staan: Porto Flavia. De ingang van deze belangrijke mijn, uitgehouwen in een rots, boven het prachtige Sardijnse water. Vanaf de hele kust heb je uitzicht op Concali su Terrainu, een prachtige rots midden in het water. Een mooier uitzicht met zonsondergang kun je niet treffen.

Sun and Sip
Beachclub Warung organiseert boot excursies (o.a. naar Porto Flavia) en het verhuur van bedjes op dit prachtige strand. Zo kan je een ochtend varen en ‘s middags lekker zonnen, of andersom.

‘you’re my best view’
Geniet van het waanzinnig uitzicht bij bij Da Zio Lello (vertaling: bij ome Lello, of vanaf Giardino belvedere di Nebida.
Gouden tip van nonno/opa: Eet ‘s avonds pizza bij 906 Operaio met een adembenemende zonsondergang. Lach ze maar uit daar in het overvolle en dure Porto Cervo!

Onderstaande foto’s zijn gemaakt op een bewolkte dag in de winter.
Kun je nagaan als je er in het voorjaar of in de zomer bent…

Slaap
Bij Agriturismo L’orrizante. Een Italiaans kasteeltje, met een binnenpleintje en prachtige bogen verwerkt in de stenen. Vanaf het zwembad kijk je uit over de uitgestrekte bergen. Waar je ook nog eens heerlijk kunt eten.
Of bij B&B Pedra Rubia, bij het aller mooiste uitzichtpunt! Hier wakker worden vergeet je nooit meer.
of B&B Sa Cruxitta, in de haven van Portoscuso. Een prachtig vakantie huis met een ideale ligging.

De tonijneilanden

Carloforte
Stel je een pleintje bij een haven voor, met spelende kinderen die achter elkaar aan rennen, en opa’s en oma’s kletsend op een bankje. Zoals in Luca de Disneyfilm in Italië. Dit scenario zie je direct bij aankomst in Carloforte. De haven staat vol met vissersbootjes welke op jacht zijn naar tonijn. Dit is je kans om verse en duurzaam gevangen tonijn te eten: je weet niet wat je proeft! Loop over de boulevard langs de bootjes en terrasjes, struin de trapjes in het centrum af en ontdek alle mooie winkeltjes en kleine restaurantjes.

Giro Tonno
Ieder jaar tussen mei en juni komen de beste chefkoks van over de hele wereld naar dit eilandje om ‘live’ hun beste en meest originele tonijn gerecht te bereiden voor een wereldwijde jury: ‘De Giro Tonno’. Je kan zelfs plaatsnemen als Jury! Koop plaatselijk je kaartje en neem plaats in het publiek. Proef alle gerechten en geef je cijfer, geweldig toch! Tijdens dit event zijn er iedere dag en avond marktkraampjes met handgemaakte spullen of de lekkerste delicatesse van Sardinië.
Buiten deze feestdagen, is Carloforte ook erg leuk om te bezoeken en minder toeristisch. Vanaf Portoscuso pak met je auto de veerpont, of parkeer je auto in de haven in Sardinië en ga erheen als voetganger. Of rijd via ene brug naar het eiland Sant’Antioco en pak vanaf de haven in Calasetta de veerboot.

Authentiek slapen bij een echte nonna doe je bij Casa Tonina. Of slaap in Hotel Riviera, een dakterras met uitzicht over de haven.
Eet bij Da nicola, die natuurlijk om de tonijn bekend staat, maar ook andere dingen op de menukaart heeft staan. Of loop de mooie zijstraatjes omhoog en eet op het dakterras van Al Tonno Di Corsa.

Chia

Surfers en andere watersport liefhebbers worden vaak naar deze hoek gestuurd, omdat de stranden lang en breed zijn met natuurlijk de juiste golven.

Slaap bij Casa Teulada, een prachtig roze Italiaans huis met olijfboom. Heel Mediteraans ingericht!
Of slaap in een vuurtoren, met infinity zwembad bij Faro Capo Spartivento. Niet goedkoop maar wel erg bijzonder natuurlijk!

Door naar Alghero?
Rijd dan langs San Gavino met de bekende saffraan velden

Maak een stop in Bosa, zo mooi als een postkaart! De mooie gekleurde huisjes omsluiten een stromende rivier met vissersboten. De mooiste foto’s maak je vanaf Castello di Serravalle. Of… voorbij supermarkt Crai, vanaf de vlonder maak je een foto van de brug, met op de achtergrond de gekleurde huisjes en het kasteel.

Meer geschiedenis?
Nog niet genoeg van de Sardijnse historie? Rij dan eerst langs Su Nuraxi di Barumini.
Een hele grote, mooie en bekende Nuraghe. Benoemd in de Werelderfgoed lijst van de UNESCO. Het is nog steeds een raadsel waar deze eeuwenoude torens nou precies voor hebben gediend, maar ze zijn alleen op Sardinië te vinden.

Rijd je door naar het oosten van het eiland? Lees dan hier alle tips over Cagliari.

Boek je verblijf

Booking.com

Op de hoogte blijven?

Meer berichten

Verder reizen in Sardinië