Fregola met venusschelpen en venkel

Een recept uit mijn favoriete kookboek: ‘bitter zoete honing’ van Letitia Clark: Een Engelse kok wonend in Sardinië met de lekkerste Sardijnse recepten en verhalen. Haar kookboeken zijn ook een prachtige toevoeging aan jouw interieur.

Ingrediënten
350 gram
1,5 kilo venusschelpen
1 liter vis of groentebouillon
2 teentjes knoflook
2 grote venkelbollen
1 bosje platte peterselie
1 biologische citroen, sap en schil
50 gram goede boter
1 glas witte wijn
Zeezout & peper
Extra vergine olijfolie

Voorbereiding: Haal de mosselen bij een goede visboer in jouw buurt! Als je de mosselen zelf nog moet schoonmaken, week ze dan van te voren in een grote bak met koud water. Spoel ze daarna even af onder de kraan. De mosselen gaan dan even open staan en zo spoel je het zand weg.  
Snijd de peterselie fijn. Plet 1 teentje knoflook met schil en snijdt 1 teentje knoflook in schijfjes. Snijd de venkelbollen in kleine blokjes en bewaar de stengels met blad als garnering.

Avanti: Zet een grote bakpan of wok op laag vuur met een scheut olijfolie. Plet de knoflook en bak deze met schil, kort in de olie. Haal deze er daarna uit, want de olie is op smaak. Voeg de schelpen toe, zet het vuur hoger en voeg een scheut witte wijn toe. Dek de pan af met een deksel en kook de schelpen voor enkele minuten. Schut regelmatig met de pan om ervoor te zorgen dat ze allemaal open gaan. Giet de zeevruchten af maar bewaar het kookvocht! Dat gaan we gebruiken om de fregola mee te koken. Gooi de dichte schelpen weg. Besprenkel wat goede olijfolie bij de schelpen om deze sappig te houden. De deksel terug op de pan en zet deze opzij.

Zet een pan aan de kook met de vis of groente bouillon. Pak een diepe pan en voeg nu een scheut olijfolie toe. De knoflook in plakjes en ook de venkel mogen 5 minuten op halfhoog vuur gebakken worden tot de venkel glazig is en net een bruine kleur krijgt. De fregola mag toegevoegd worden en roer dit samen goed door. Doe nu de bouillon soeplepel per soeplepel erbij en blijf roeren op halfhoog vuur, alsof je risotto maakt. Halverwege voeg je ook het kookvocht toe dat je eerder hebt opgevangen van de schelpen.

Roer na 12-15 minuten, als de fregola net al dente is en het mengsel er soepachtig uitziet, de venusschelpen er met een beetje gehakte peterselie en de citroenrasp door. Voeg een kneepje citroensap toe en proef of er nog zout en peper erbij moet. Serveer het gerecht in kommen met wat van het opzij gehouden venkelblad en een scheutje lekkere olijfolie erover.

Buon appetito!

Meer recepten ontvangen?

Neem contact op

Natalie
Natalie

Natalie Witlox
06 21 40 25 47 avantinatalie@gmail.com