Famiglia Argiolas

Op het eiland Sardinië, in het plaatsje Sediana woont de familie Argiolas op een prachtige boerderij met natuurlijk(e) olijfbomen. Nu wonen zij daar nog steeds, maar met een gigantisch wijnbedrijf: Cantina Argiolas. Opa Antonio Argiolas begon rond de 2e wereldoorlog naast zijn olijfbomen met wijngaarden ondanks dit door de regering werd tegengehouden. Maar zo koppig als een Sardijn, bleef Antonio doorgaan waarna Argiolas een groot succes is geworden. Jaren laten hebben zijn 2 zoons het doorgegeven aan hun kinderen: Valentina, Francesca en Antonio. Opa Antonio is 102 jaar gezond en gelukkig gebleven. Reden genoeg dus om deze wijn te drinken!

Bezoek

We hebben van dit bezoek aan Argiolas hoge verwachtingen, welke zijn waargemaakt door o.a. hun enorme gastvrijheid. De cantina is prachtig en één dag vooraf hebben zij een rondleiding met proeverij in het Engels voor ons geregeld. We starten de rondleiding bij de familiehuizen, vlak achter de productie en tussen de heftrucks. Naast uitleg over het wijnproces krijgen we ook veel persoonlijke spullen te zien. Bijvoorbeeld een een hele oude grote kast, waarin Antonio zijn speciale wijnen heeft bewaard. Tijdens zijn rondreis over de wereld nam hij bijzondere wijnen mee uit het geboortejaar van zijn kinderen en kleinkinderen.

Tijdens het proeven van de wijn krijgen we een trosje Monica druiven die dezelfde ochtend geplukt zijn. Later in de middag wordt daar Perdera van gemaakt. We merken op dat wij de enige tafel zijn die speciaal een trosje krijgen en dat ze bij ons graag blijft staan. Waar andere een korte uitleg over de wijnen krijgen, horen wij waar de afbeelding op de wijnfles vandaan komt en wat zij er graag bij eet. We weten niet of ze enthousiast van ons werd of wij van haar! Ondanks dat de meeste wijnen voor Jens en mij bekend waren, hebben wij de dessert wijn ‘Angialis’ en de wijnstroop ‘Sapa’ ontdekt. Daar gaan de volgende keer dozen van mee naar Nederland! Kortom: Het was een fantastische ontmoeting met familie Argiolas.

Proeven

Zo proef je Sardijnse wijnen:
Maak een bordje met Sardijnse schapenkazen, plakjes van Sardijnse worst, olijfjes en natuurlijk pane carasau. Alsof je in het echte Sardinië bent 🙂
Nodig wat vrienden of familie uit, want proeven doe je samen.

Vino Bianco

Costamolino
Een droge & frisse Vermentino. De smaak is intens met een vleugje tropische vruchten, citrus en mediterraanse kruiden. Dit is een goede borrelwijn.

Iselis Nasco
Een Nasco di Cagliari. Dit is een zwaardere witte wijn met een tropische smaak en héél licht sandelhout.
Deze wijn is perfect voor bij een licht hoofdgerecht of zwaarder voorgerecht zoals tonijn, gegrilde vis en wit vlees.

Merì
Vermentino met een uitgesproken maar lichte smaak! Niet mijn favoriet maar ook lekker! Je proeft meer citrus en fruit met de mediterraanse kruiden. Goed te serveren als aperitief, bij schelpdieren, rauwe vis, tartaar en lichte vleesgerechten.

IS Argiolas
De huiswijn van mijn ouders. Een tropische en kruidige Vermentino. Smaakt net zoals de Merì alleen heeft deze wijn meer alcohol. Natuurlijk goed te serveren bij voorgerechten, deze mogen stevig zijn. Denk aan linguine pasta met zeevruchten en gegrilde vis.

Vino Rosso

Perdera
De Monica di Sardegna, tevens de huiswijn van onze familie. Zwaar maar toch heel gangbaar (en betaalbaar). Je proeft een vleugje bessen en het heeft een zoete kruidige smaak. Het is intens en vol. Goed te serveren bij de echte Sardijnse gerechten zoals tomatensaus, gegrilde tonijn. ‘Pecorino’ kaas en stoofvlees.

Iselis Monica
Ook een Monica druif maar het proces is langer; zo zit deze 12 maanden in het houten vat en daarna 6 maanden in de fles. Het heeft de intenste smaak van rood fruit en zoete kruiden. Zwaar maar ook uitgebalanceerd. Serveer deze wijn bij Sardijnse gerechten net zoals de Perdera maar ook bij gegrild rood vlees.

Korem
Jens zijn lievelings wijn! Als wij uiteten gaan in Sardinië is hierdoor de helft van de rekening van deze prestigieuze wijn. De wijn is gemaakt van gemixte druiven. Net zoals de Iselis Monica heeft deze wijn een lang proces afgelegd en dat proef je. Een lekkere zware wijn met rood fruit, kruidig en intens. De smaak is rond, vol en warm. Goed te serveren bij vlees, denk aan ‘Malloredus alle campidanese’, geroosterd varken of lam. Ook goed te combineren met de mirte kruiden uit Sardinië.

Deze wijn is gemaakt door Valentina en Francesca Argiolas. De Griekse munt op de voorkant van de fles is gevonden in hun wijngaard en de betekenis leidt naar korè korè wat jonge vrouw betekent.

Turriga
De meest prestigieuze wijn, ook gemaakt van verschillende soorten druiven zoals Korem. Deze wijn zit ongeveer 2 jaar in de houten vaten waarna deze meer dan een jaar gebotteld wordt. De wijn is rijk en smaakt naar rood fruit en mediterraanse kruiden. Heerlijk om het diner mee af te sluiten! Houd je niet van whisky of grappa? Dan is deze wijn perfect om helemaal in te dutten.

De naam van de wijn is vernoemd naar hun grond Turriga. De afbeelding op de fles is een verwijzing naar de ‘Statue Del Madre’ uit 1930 en staat voor vruchtbaarheid.

Na al jaren fan te zijn van Argiolas, zie onderstaande foto’s, kwam ineens het moment: Argiolas is te koop bij Gall&Gall. Shit, de kans om het zelf te gaan verkopen is gemist. De prijzen zijn namelijk prima op hun website!

Nieuwste berichten in de blog