‘Even wijntanken’
Een kijkje in de fabriek van Dolia Nova.
Op advies van mijn vader: ‘Ga eens kijken bij Dolia Nova. Een nog onbekende wijnmaker welke echt kans maakt op de Nederlandse markt’. Maar dat bleek half waar; ze maken echt heerlijke wijnen, maar het is een groot internationaal wijnmerk. Het grootste wijnhuis van Sardinië, beter gezegd: ‘wijnfabriek’.
Ik boek een wijnproeverij met rondleiding voor 4 personen. Met mijn vriend, opa en oma rijden we binnendoor van Villaputzu naar het dorpje Dolianova. We rijden in bochtjes hoog de bergen in waar we tot stilstand worden gebracht door een kudde schapen en we vele mooie natuurbronnen tegenkomen. Zo mooi en ideaal om dit op de heenweg te doen. Want na een aantal wijntjes is deze schommelige terugweg niet zo fijn.
Het gebouw van Dolia Nova bevind zich niet idyllisch tussen de wijngaarden. Er staat een groot nieuw gebouw met fabriek, de wijnwinkel en kantoren. Niet echt ambiance, maar wel erg praktisch.
We krijgen de rondleiding van een meneer die erg goed Engels spreekt, dat is bijzonder in Sardinië. Hij neemt ons direct mee naar buiten waar hij verteld over het ontstaan in 1949 maar ook de nadruk legt over de vernieuwing van het proces om de kwaliteit beter te maken, ze winnen daardoor ook internationale grote prijzen en dus effectief.
We zien ondertussen kleine vrachtwagens vol druiven naar een aparte ingang rijden, waar een speciale robotarm de druiven opneemt en deze test. Ongeveer 300 boeren kunnen zelf hun druiven aanleveren en krijgen betaald naar kwaliteit en hoeveelheid. Deze druiven komen met name uit de omgeving van Dolianova: het Parteolla-gebied.
Hierna worden we mee de fabriek in genomen. Ontzettend veel is geautomatiseerd maar de mensen die aan het werk zijn, zijn erg vriendelijk. Aangezien we overal dichtbij lopen moeten we dichte schoenen dragen, i.v.m. de hygiëne. We lopen langs de schoonmaak van de druiven, dat is waar de druiven van de stelen worden gehaald, naar de mooie, zilveren ketels. We stoppen bij de wijnvaten opslag. Daar is het stil en kan hij ons meer vertellen over het proces.
Het wijnproces vinden we interessant, maar eigelijk vinden we de fabriek veel leuker! Zowel mijn opa, mijn vriend en ik hebben gewerkt voor grote internationale fabrieken en hebben daarom een liefde voor machines. Het is ontzettend bijzonder dat we deze proeverij en tour samen doen. Dan komt het leukste, we gaan naar de gloednieuwe machine waar de wijnen worden gebotteld en verpakt. Toevallig starten ze net op en kunnen we het proces van de nieuwste machine volgen: De flessen worden gevuld, geseald, bedrukt en verpakt. Het gaat snel en zonder onderbrekingen. Liters worden in dozen gezet en wereldwijd verscheept. Dolia Nova verkoopt jaarlijks 4 miljoen flessen en verwachten door deze snelle productie meer te kunnen verkopen.
Nadat we heel de fabriek zijn rondgelopen, gaan we terug naar het leslokaal, want we moeten nog proeven. ‘Oh ja, daarvoor kwamen we!’. Zo gastvrij als Sardijnen zijn, krijgen we wat pane carasau met olijven, kaas en ham. We hebben gekozen voor de TOP-proeverij, dus mogen kiezen uit de 5 beste wijnen: Terresicci (rood), Montesicci (wit), Falconaro (rood) en Passito (mouserende wijn). Behoorlijk uitgesproken en allemaal lekker, maar er zaten zeker 2 ontzettend goede wijnen tussen die we meenemen. We krijgen als extraatje toch nog wat van de Horeca lijn te proeven, welke wat toegankelijker zijn. Direct na afloop kom je in de winkel waar we flesjes en dozen kunnen kopen, maar ook liters kunnen tanken! Geweldig! Zoiets hebben wij nog nooit gezien. Maar dit was niet meer dan normaal voor omwonenden, want de een na de andere local kwam met een jerrycan binnen. We kochten 1 doosje wit, 1 fles wit van 2 liter en nog wat flesjes rood.
Kortom: breng een bezoek en neem lege jerrycans mee.


