Met de auto naar Sardinië. Ik neem je mee de boot op, zodat je op alles voorbereid bent.
Daar sta je dan, tussen alle andere reizende auto’s in. Het lijkt wel een file. Maar in plaats van op een snelweg, sta je in de haven. Het is buiten warm en het zonnetje schijnt. Echt Italiaans weer. Al ongeveer 1,5 uur ben je aan het wachten totdat je het supergroot schip op mag, wat naast je ligt. Net zoals andere ‘niet Italianen’ sta je er op tijd. In de auto zit je op je gemak, er staat muziek op en je bedenkt wat je zo gaat eten aan boord. Naast je staat een Fiat 500 met daarin 4 personen + bagage. ‘Dat het past?’, ‘Hoelang zou hun reis nog duren?’. Andere wachtenden staan tegen hun auto aan, zonnebril op en met een sigaretje te kijken hoe de grote vrachtwagens de boot als eerste op mogen. Het duurt nog even voor er beweging in gaat komen. Italianen hebben geen geduld en zijn goed in gebarentaal. Dan weet je dat het tijd is dat de passagiers auto’s aan boord mogen. De meneer in het hesje begint met gebaren en een moeilijk gezicht duidelijk te maken welke rij auto’s er als eerste op mogen.
Met de auto de boot op rijden is altijd even wennen, veel indrukken van de grootte van de garage en de ongeduldige Italiaanse mannetjes in felle hesjes. Een van de mannen kijkt iets te lang naar jouw Nederlands kenteken… en roept: ‘naar beneden, verdieping 4’. Eenmaal je auto aan boord te hebben geparkeerd, klap je voor de zekerheid je spiegels in. Je slaapspullen liggen achterin de auto al helemaal klaar.
Slapen
1. Boek een cabine/slaapkamer: Het is een simpel klein slaapkamertje met een schoon toilet, wasbak, douche en lekkere bedden. Behoorlijk duur voor wat je krijgt, maar heerlijk na een lange reis. Of
2. Slapen op de boot zonder cabine. Haal de Nomad/avonturier in je naar boven. Je bent echt niet de enige. Meerdere reizigers nemen hun slaapzak met luchtbed mee en slapen in de hal, of onder de trappen. Bij lekker weer ook op het dek. Er zijn openbare toiletten zodat je je tanden kunt poetsen.
Wil je dan een lekker plekje op de boot bemachtigen, zoals op de banken van een bar of onder een trap? Zorg dan dat je vroeg aan boord bent. Of
3. Je reserveert een stoel; zo’n vliegtuig stoel in een bioscoopzaal.
Persoonlijk ben ik voorstander van een cabine, een reis van en naar Nederland is niet niks. Pak je rust.
Avondeten
Aan boord:
1. Er is een restaurant aan boord met bordjes pasta’s en o.a. biefstuk met frietjes. Prijs/kwaliteit staat niet in verhouding.
2. Er is ook selfservice waar je eten kunt afhalen. Het doet je twijfelen of er wel echt een keuken aan boord is. Of hebben we te hoge verwachtingen van Italiaans eten?
In de haven:
3. In de haven van Genua zit een shoppingcenter met supermarkt. Als je eenmaal in de haven bent en je auto in de rij voor de boot hebt geparkeerd, kan je hier gewoon naartoe lopen.
Hier kan je pizza afhalen, maar er is ook vers brood, vis en salades. De supermarkt is zo groot, voor iedereen wat lekkers. Vergeet je boarding ticket niet!
Onderweg:
4 .Pak een stevige lunch nog voordat je in Genua bent in een random dorpje. Je scoort vast wel ergens een vol bord pasta. Dan heb je in ieder geval een goede bodem en heerlijk gegeten. ‘s Avonds kan je dan licht eten.
Zet je volgeladen auto voor de deur en neemt plaats aan het raam i.v.m. autoinbraak.
5. Zoek nog vòòr Genua een supermarkt op. In bijna iedere supermarkt kun je verse kaas en ham halen. De ham wordt voor je neus zo van het been afgesneden. Heerlijk. Zelfs aan het eind van de middag kan je nog vers brood vinden.
Eenmaal aan boord zoek je een plekje op het dek. Er zijn geen tafels en stoelen dus ga je op de grond zitten, lekker picknicken. Flesje wijn erbij, broodjes beleggen, zonnetje op het gezicht… het is echt vakantie! Je vaart rustig Genua uit en dan begint het frisser te worden. Binnen drink je nog een Aperol Spritz in de bar en daarna pak je je rust. Tevens heb je aan boord geen ontvangst of bereik meer.
Ontbijten doe je niet aan boord, maar lekker op Sardinië. In bijna ieder café heb je verse broodjes, croissantjes met Nutella en altijd goede koffie natuurlijk.
Van boord afgaan
Als de boot vast ligt in de haven, dit varieert tussen 07:00 en 09:00 uur. duurt het even voordat je van boord mag. Er wordt in het Italiaans omgeroepen. Eerst garage ‘uno é duo‘. Ze roepen om dat je alvast je bagage moet verzamelen en dat je mag gaan klaarstaan, hier heb je ruim de tijd voor. De garage mag je namelijk nog niet in, dit zal nog zeker een half uur duren. Na meerdere herhalingen van deze boodschap , wordt er omgeroepen wanneer de garagedeuren open gaan van garage ‘uno é duo’ . Ondertussen hoor je ook dat garage trè e quatro klaar mogen staan. De trappen raken overvol met wachters voor de garagedeuren.
Je kunt ervoor kiezen om in de rij te gaan staan meestal duurt het dan nog wel een half uur of soms wel een uur. Of je drinkt nog een verse koffie in de bar en check je appjes, inmiddels heb je weer bereik.
En dan wordt er eindelijk omgeroepen dat jouw garage, nummer 4, open gaat. Je brengt nog een bezoek aan het toilet, verzamelt de tassen en sluit aan in de rij. Eenmaal in de auto kom je de man tegen die gisteren nog in het restaurant werkte, maar nu in een oranje hesje. Hij gaat je door middel van ‘gebaren’ begeleiden van boord.
Laatste tips
Een goede voorbereiding is het halve werk:
1. Boek vanaf Genua, dat is vanaf Nederland de dichtstbijzijnde Italiaanse haven. Verschillende schepen varen naar diverse Sardijnse havens. Olbia en Porto Torres vind ik persoonlijk het fijnst om aan te komen. Deze liggen in het Noorden, waardoor je boottocht korter is.
2. Boek je boottocht via deze website of kies direct voor de MOBYlines.
3. Zorg voor lekker eten en snacks aan boord. Vergeet geen servetjes, wijnopener, een mes en bekertjes.
4. Neem een boek/tijdschrift mee of download een leuke film. Want aan boord heb je geen bereik of wifi.

wijntje op het dek


Meer reisinspiratie ontvangen?
Neem contact op

Natalie Witlox
06 21 40 25 47 avantinatalie@gmail.com
Nog meer recepten
Asperges met fregola
Sardijnse Fregola met asperges
Fregola in tomatensaus
Fregola met tomaten
Fregola met kippenbouillon
Gaillina in brodo con fregola ‘Als je in Sardinië bij een vriend of familielid op bezoek bent en er een kip wordt gedood, moet je je zeer vereerd voelen’. De kip is een waardevol voedselproducent want ze legt eieren, dus wordt er niet vaak een kip geslacht, alleen bij hele feestelijke gelegenheden.Speciaal voor kerst, dus…